Az ELTE Kémiai Intézetében jártunk

 

Iskolánkból 45 tanuló, 4 – 7. osztályosok Budapesten járt az ELTE Kémiai Intézetében, Dr. Róka András tartott előadásán. Az Észbontogató előadássorozatának záró show-ján vettünk részt, ami Az Elektronok Színháza címet kapta.

Dr. Róka András előadásának első kísérletei a rakéták működését illusztrálták.      Három műanyag palack állt előtte a pulton. Meggyújtott egy gyufát és azt a kupak nélküli palack szájához emelte. A palackon végfutott belülről egy zöld láng, az üveg pedig elsorvadt és eldőlt. A második palackon kicsit gyorsabban futott át a láng, végül az is elsorvadt. A harmadikhoz is odaemelte az égő gyufát, az viszont teljesen máshogy reagált, mint az előző kettő: az „kilőtte magát”. Ezen is végigfutott a zöld láng, viszont ezen olyan gyorsan, hogy a palack „elszállt” fülsiketítő hang kíséretében. Aztán az előadó egy „kis vulkánt” hozott működésbe a tiszteletünkre: meggyújtotta az ammónium-dikromátot. Ezt követően a halmazállapot-változásról beszéltünk. Dr. Róka András a folyékony halmazállapotból szilárdat „varázsolt”, szerintem gyönyörű volt. A lombikból színes anyag áramlott szilárd állapotban. Pedig csak folyékony dolgot öntött bele, és nem fagyasztotta meg! Következőnek két szilárd anyagból (!) folyékony anyagot állított elő.  Egy lombikba szórt két különböző port, amiket addig rázogatott, kevergetett, mígnem folyékonnyá nem váltak.

A kis szünetben interjút lehetett adni, hogyan tetszett az előadás első fele, illetve, melyik kísérlet tetszett a legjobban. Az előadás második felében Róka tanár úr két lombikot tett egy folyékony nitrogénnel teli dobozba. Mindkét lombiknak a tetején volt egy-egy lufi. Az egyik lila színű volt, a másik pedig narancssárga. Mindkét lufiba gázt engedett. Amikor pár perc múlva a tanár úr kivette őket a hideg dobozból, a lufik hozzátapadtak a lombik üvegéhez, az üvegek aljában pedig folyadék keletkezett. Mindezt testközelből csodálhattuk, mert közreadta a kísérleti lombikokat. Egy másik kísérletben palackba töltött vízbe rakott száraz jeget az előadó. Mikor rázárta a kupakot a palackra, a víz zavarossá vált, majd lecsavarta a kupakot, és kitisztult a palack.

Nekem nagyon tetszett az előadás, és köszönöm Róka Andrásnak, hogy egy ilyen fantasztikus előadásnak lehettem a része. Nagyon élvezetes emlék marad számunkra, és reméljük, máskor is lesz alkalom arra, hogy megint eljuthassunk az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézetébe.

Gherdán Rozália – Turopoli Júlia 6. osztályos tanulók