MAGYAR SZENTEK HETE

 

 

MAGYAR SZENTEK HETE

A november elején – a Magyar Szentek és Boldogok Napjához kapcsolódóan – megrendezésre kerülő Magyar Szentek Hete az intézmény életében immár hagyománnyá fejlődött.

Októberben pályázatokat hirdettünk meg az Oltáriszentség jegyében több kategóriában: rajz-, szépíró-, szépkiejtési- és fogalmazásíró verseny formájában.

Hétfő délelőtt az alsós diákok Oly szép vagy pillanat! elnevezésű fotózással kapcsolatos múzeumpedagógiai órákon vehettek részt a Városi Múzeumban.

Délután a szépkiejtési versenyt bonyolítottuk le, amely során a nevezőknek egy 12-15 soros hozott – az Oltáriszentségről szóló – szöveget kellett felolvasniuk, majd egy ismeretlen, helyben kapott szöveg bemutató olvasására került sor. Szép számmal neveztek diákok 2-8. osztályig életkor szerinti 4 kategóriában, a verseny egész délutános programnak bizonyult.

Kedd reggelen folytatódott a rendezvénysorozatunk. Az iskolánkban hagyomány, hogy minden osztály védőszentet választ magának. Védőszentjeink közé tartoztak már: Szent Erzsébet, Szent István, Szent László, Szent Imre, Szent Margit, Szent Gellért és Szent Kinga.

Az idén az első osztályosok Boldog Gizellát választották osztályuk őrzőjévé. A legkisebbek minden évben bemutatják az ünnepi hét kezdetén, a Szentmise után védőszentjük életét kis jelenet formájában, melyet idén Tamásné Nagy Melinda és Illésné Tóth Annamária tanító nénik tanítottak be elsőseiknek. Így kedden a templomban megismerhettük a bajor származású Árpád-házi szent életének kevésbé ismert részleteit is.

Ezt követően Vanák Gábor, 7.-es tanuló orgonakoncertjével örvendeztetett meg bennünket. A Szent István osztály tanulója 3,5 éve játszik orgonán. Marti József atya fedezte fel tehetségét, és kezdetben ő foglalkozott Gáborral. Hamarosan zenetanár vette át az oktatását; először Németh Csaba, majd Brunda Gergely orgonaművész, aki jelenleg is a zenetanára Gábornak.

A repertoáron szerepelt:

Liszt Ferenc: Introitus

Jean- Babtiste Lully: Air

J.S.Bach: C-moll prelúdium és fuga

J.S.Bach: 79. kantáta, amelyet Virgil Fox írt át.

A délután folyamán a kisebbek között szépíró, helyesíró verseny zajlott, ahová 26 tanuló nevezett.

Szerdán közösen egy tized rózsafüzér imádkozással kezdtük a napunkat.

Délután az energetikai felújítás projektzáró rendezvénye zajlott. Ennek első momentuma a pásztói Szent Lőrinc plébániatemplomban tartott Szentmise volt, melyet Dr. Beer Miklós püspök atya celebrált. A szertartást követően az iskola épületének megáldására került sor.

A program az iskolában folytatódott, ahol szavalattal, énekkari produkcióval és népzenével fogadtuk kedves vendégeinket. Dr. Csáki Tibor főigazgató úr Barna Tiborné igazgatónő köszöntő szavai után mondott beszédet. Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő és Dömsödi Gábor, polgármester úr is hangsúlyozta az iskolák, a pedagógusok szerepét, a minőségi oktatás fontosságát.

Csütörtökön déltől iskolamoziban vettek részt a nagyobb diákjaink, ahol A Pál utcai fiúk című ifjúsági filmet nézték meg.

Sötétedéskor megkezdtük lámpás felvonulásunkat, amely a Mi Márton-napunk! jegyében zajlott. A gyermekek mécsessel világító lámpásokkal vonultak végig osztályaikkal, nevelőikkel, óvodás csoportunkkal, szülőkkel, érdeklődőkkel Pásztó város főutcáján őszi dalokat énekelve. Mivel évek óta felvonulunk, hosszú sorban kígyózott a lámpás vonulók csoportja fényt és éneket hozva a sötét estébe. A rendezvény a Zeneiskola mögötti téren zárult. Zahar Béla atya beszélt Szent Márton erényeiről, majd közös imával és Kodály Zoltán Esti dalával vettünk búcsút a népes tömegtől.

Pénteken délután a hét zárórendezvényén együtt ünnepeltek kicsik és nagyok. Idén külön köszöntöttük óvodásainkat, akik most ünnepelték az óvoda fennállásának 5. évét. A Szivárvány csoportos gyermekek őszi népi játékcsokrot mutattak be Percze Józsefné és Sisák Dóra óvó nénik vezetésével.

Ezt követően a meghirdetett pályázatok értékelésére és a díjak átadására került sor. Végül a Magyar Szentek Himnuszával zártuk a délutáni programot invitálva mindenkit az esti előadásunkra.

Boldog Gizella életéhez szervesen kapcsolódott a hetet lezáró nagyszabású előadásunk, a péntek este bemutatott István, a király c. darab.

Iskolánk életében fontos szerepet játszik a nemzettudat erősítése, a hazafiasságra és közösségi életre nevelés. Mivel idén először lépett osztály a 8. évfolyamba, így a nevelőtestület vette a bátorságot, hogy színpadra állítsa diákjaival István király történetét.

A darab rendezői: Barnáné Zsilyák Ildikó, Pádárné Györki Mariann. Dramaturgiai, szövegkönyvi munkát végzett Molnárné Fösvény Melinda Mária.

Segítőik voltak a koreográfiában és díszletben: Tóth Lászlóné és Tóth Andrea.
Dr. Halász Istvánné a kórus betanításával segítette a darab kiteljesedését.

A telt házas nagyszabású előadás nagy sikert aratott. Az este folyamán közel 80 gyermeket láthatott a közönség a színpadon, akik izgalommal és szeretettel készültek az előadásra.

Ezúton is köszönjük mindenki lelkes és fáradságot nem ismerő munkáját! Hálásak vagyunk Heinczinger Béla tanár úrnak és Hímesné Babi szülőnek a sok szép felvételért!

Molnárné Fösvény Melinda Mária igh.