Színházlátogatásaink a 2017-18-as tanévben

Az idei színházlátogatásaink alkalmával megtekintett előadások ebben az évben is kiemelkedően színvonalasak voltak.

A második félévben négy alkalommal látogattunk el az egri Gárdonyi Géza Színházba. A látott darabok a Zrínyi 1566, az Emberi tragédia, a Két úr szolgája és a Tóték.

Elsőként a Zrínyi 1566 című művet néztük meg, melyben egy történelmi esemény szemtanúi lehettünk. Zrínyit a híres Sasvári Sándor színész alakította. A színdarab a várostrom lefolyásáról szólt. Az előadást zenével és tánccal tette színessé és látványossá a rendező.

Másodikként megtekintett darab az Emberi tragédia volt, ami a múltat kapcsolta össze jelennel. A táncos előadás Madách Imre műve alapján készült, melyben Ádám és Éva kísért minket végig a történelem jelentősebb eseményein, de nem a megszokott díszletekkel, jelenetekkel, hanem táncos formában. A mű próbálta érzékeltetni a világ romlandóságát.

Az utolsó előtti előadáson egy komédiát láthattunk. Egy tehetős olasz család hétköznapjaiba csöppentünk, ami nem igazán mondható hétköznapinak. Pantalone úr lányának eljegyzésére beállít a lány eredeti kérője. A titokzatos személy szolgája az okozója minden galibának, ugyanis Ura távollétében,ő szerez magának még egy gazdát a dupla juss reményében. Ám Truffaldino nem tudhatta, hogy az egyik gazdája egy hölgy a másik pedig az előző rég nem látott szerelme. Egy véletlen során a két „úr” összetalálkozik és minden egyenesbe kerül, persze mindeközben jókat nevettünk a helyzet-és jellemkomikumokon.

Az utolsó mű, amit láttunk egy tragikomédia volt. A Tóték című a darabban egy fronton levő katona táviratozik haza családjának arról, hogy táborparancsnoka pihenni érkezik hozzájuk, teljes nyugalomra vágyva. A család minden megmozgat annak érdekében, hogy a parancsnok ki tudja pihenni magát, ám arra ők sem számítottak, hogy a férfi fordítva éli napjait. Éjjel dolgozik, nappal pihen. A katona rá is talál kedvenc időtöltésére a házban, mégpedig a dobozolásra, amivel őrültbe kergeti a családot. Legnagyobb megkönnyebbülésükre két hét után visszaindul a frontra, de a vonata nem érkezik, így kénytelen visszatérni a családi házba. A családfő annyira megrémült attól, hogy újra dobozolnia kell, hogy inkább végett vetett a parancsnok életének. A mű végén a postás tudatta azt a szomorú hírt, hogy fiuk életét vesztette a hazáért.

Reméljük, hogy jövőre is ehhez hasonló, csodálatos élményekkel gazdagodunk. Köszönjük a szervező és kísérő tanárainknak: Molnárné Fösvény Melinda, Kaposváriné Kovács Evelin és Huszárné Batta Bernadett tanár néniknek.

Polyóka Sára és Kovács Rozi, 7. osztályos tanulók