Iskolakert

Letöltés (PDF, Ismeretlen)

Fóliasátor látogatás Béren 2019

A Földforgatók Pályázat keretében 2019. november 26-án, iskolánk 30 tanulójának lehetősége volt részt venni egy melegház meglátogatásán. A látogatott gazdaság Béren található, ahol Őry Barnabás gazda elmondta a gyerekeknek, hogy hogyan zajlik az éves munka a melegházakban és a szabad földön. A gazda biokertészkedést folytat, ami nemcsak a vegyszerek mellőzését jelenti, hanem a gépiesítés elhagyását is. Területén a földet, nem a hagyományos ásásos illetve szántásos módon műveli, hanem különböző növények társításával éri el a talaj lazítását és egészségessé tételét. Mesélt a gyerekeknek arról, hogy milyen fontos a gyökérfolytonosság a talajban. Célja, a talaj tápanyag- és szervesanyag-tartalmának növelése.

Köszönjük a lehetőséget!

Letöltés (PDF, Ismeretlen)

Folynak a tavaszi munkálatok Iskolakertünkben!

Nőnek a palánták, elraktuk a hagymát, salátát, borsót, retket, zöldségféléket, krumplit.

Barázdát is csináltunk nagy örömmel és lendülettel!

Iskolakerti hírek!

A múlt szombati szülői összefogásnak köszönhetően elkészült iskolakertünk bejárata. Továbbá egy apukák-gyerekek által készített fa asztallal is gazdagodott a kertünk.

Köszönjük!

 

 Félévi Beszámoló

Letöltés (PDF, Ismeretlen)

 

 

Madáretető és odú készítés

 

„FÖLDFORGATÓK” – Iskolakert program

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Váci Egyházmegyei Karitász az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével iskolakert-programot hirdetett meg „Földforgatók” névvel a Nógrád megyei általános iskolák részére.

Iskolánk is bekapcsolódott ebbe a programba.

A Földforgatók Iskolakert program a NAK támogatásával és a Váci Egyházmegyei Karitász koordinálásával Nógrád megye teljes területére kiterjedően, pilot projektként valósul meg.

A program célja, hogy hagyománnyá váljon az ifjúság természetes gyakorlóterepen történő környezeti nevelése, valamint a mezőgazdasági tevékenységet megismerve az ágazati pályaorientációt is segítsük. A pályázattal lehetővé tesszük a felső tagozatos általános iskolások számára, hogy a kertet mint élményt, felfedezést, örömet nyújtó közeget tapasztalják meg, és élményeiken keresztül kedvet kapjanak saját területük gondozásához.

Elsődleges cél, hogy felnőttkorban igényként jelenjen meg a kertművelés, és ezt használják az önellátásuk részeként, valamint a fiatalok számára megmutatkozzanak az agráriumban rejlő lehetőségek. A projekt közvetlen célja, hogy a programban részt vevő iskolákban elősegítse a kertészeti tevékenység hosszú távon is jól működő gyakorlatát és egyúttal hozzájárul az agrár-szakképzés népszerűsítéséhez.

 

 

 

 

Iskolakert indító nap a Plébániakertben

2018. október 6-án, szombaton délelőtt iskolakertünk rendezési munkálataira került sor a Szent Lőrinc Plébániatemplom parókiájának kertjében. A kellemes őszi időben a szülők és gyermekek közösen munkálkodtak a kert „téliesítésén”. Felástuk a veteményest, megmetszettük a málnatövek már letermett ágait, epret telepítettünk, leszedtük az almatermést, összegereblyéztük a lehullott avart. Az elvégzett munka után nyársalással zártuk a délelőttöt. Köszönet minden kedves szülőnek és résztvevőnek, akik eljöttek, hogy a gyermekek megtapasztalhassák a kertet, mint élményt adó, önfenntartásra alkalmas közeget.

Pádárné Györki Mariann
a Földforgatók Pályázat kapcsolattartója